пʼятниця, 3 листопада 2017 р.

Ми в проекті "Інтелект України"





У Чортківській гімназії зростатиме новий Інтелект України
 
Наша гімназія

Як ми вже писали раніше, Чортківська гімназія ім. М. Шашкевича на підставі результатів ЗНО 2016 року знаходиться найвище серед всіх шкіл області у рейтингу всеукраїнського журналу «Фокус», а саме – на 44-му місці.Цей проект розроблений харківськими науковцями ще у 2006-му, але активно розповсюджується по Україні лише останні декілька років.
У чому освітня новизна, чим відрізнятиметься від звичайного шкільного навчання та як забезпечуватиме новітні вимоги до сучасного розвитку дитини розповіла ідейниця змін – директор Чортківської гімназії ім. М. Шашкевича Наталія Ігорівна Великоборець.

Директор гімназії Великоборець Н. І.
«Ідея запровадження проекту виникла ще у 2013 році, коли на запрошення обласного методиста Жанни Іванівни Ханзель заступник директора Н.Б. Весновська побувала у Харкові на науковому форумі презентації проекту «Інтелект України».
Цей проект задуманий для обдарованих дітей, та, в першу чергу, робить акцент на вивченні математично-природничих предметів. Він позиціонує, що дитина завжди може бути успішною, вміє мислити, аналізувати, шукати власні шляхи вирішення будь-яких питань, бути наполегливою, працелюбною й організованою. Вчителеві лиш доведеться знайти позитив у всьому, чим займається учень.
По-новому, за комбінованою методикою теоретичних й практичних пазлів, учні матимуть змогу наочно й творчо вивчати навколишній світ, розвиваючи логічне та критичне мислення, – розказала Наталія Ігорівна. – Фундаментальною відмінністю проекту є введення двох навчальних предметів: «Навчаємось разом» та «Еврика», скоригованих для вивчення уже з 1-го та 2-го класу, а в майбутньому – і в середній школі. Із самого початку у них закладені ази усіх природничих наук: математики, хімії, фізики, біології та ін.
Бажання бачити своїх дітей успішними виявили досить багато батьків. Для цього було сформовано два навчальні класи, які будуть навчатися за методикою проекту.
Бажаючих навчатись у класах «Інтелекту» виявилось 75 учнів. Відтак, свій перший іспит – уміння читати, логічно та творчо мислити – склали випускники багатьох дитсадків Чорткова та його околиць.

Діти проходили співбесіду в присутності батьків, психолога та інших членів журі. Завдання були доволі різноманітними: 28 тестових запитань, серед котрих були такі, що тестували усі види пам’яті (короткочасну, довготривалу), читання та переказу тексту, малювання та ін.


Під час співбесіди

Прохідний бар’єр ( це 121 бал зі 191 можливих) змогли здолали лише 64 претенденти, що підтверджує високі інтелектуальні показники майбутніх першокласників».
Мама одного із майбутніх учнів класу «Інтелекту» – Х.В. Герасимова, вчитель англійської мови, розповіла: «Спочатку мене охопив великий страх, як мій син, Данилко, відповість на запитання, адже йому всього 5,5 рочків. Дитячий садочок він майже не відвідував, хворів. Проте завдяки підтримці психолога, компетентності членів журі на співбесіді Данило набрав 179 балів зі 191 можливих і став другим у рейтингу. Звісно, мене це дуже втішило, адже я побачила, що моя дитина унікальна і варта того, щоб навчатися в класі «Інтелекту».
Перше місце у рейтингу отримав Ілля Шутков, який набрав 191 бал.
Тепер кожен з тих, хто подолав це непросте вступне випробування, з 29 травня по 16 червня матиме нагоду пройти підготовчі курси, на яких майбутні класні керівники будуть готувати діток до початку нового навчального року.
У час передосвітньої реформи, коли школа планує перейти на 12-ти річну систему навчання, поглиблений та креативний навчальний план проекту лише підсилить очікуваний результат – успішність та стимулювання навчатись для кожного учня. Незвичні заняття з ігровими підходами, мультимедійним оснащенням й позитивним оцінюванням матимуть на меті повністю замінити стару методику вивчення шкільних предметів, зосередитися на розвитку математичних здібностей, гуманітарної гнучкості, особистісного світосприйняття учнів.
До речі, участь у проекті «Інтелекту України» Тернопільщина бере вже другий рік поспіль.
Досі лише декілька шкіл обласного центру зголосилися впроваджувати новинки освітніх реформ: Тернопільська спеціалізована початкова школа повного дня з поглибленим вивченням англійської мови та Тернопільська загальноосвітня школа I-III ступенів № 24.
Міський голова В.П.Шматько та начальник управління освіти, молоді та спорту Л.М.Поліщук підтримують новаторський підхід у навчанні, який запроваджує Чортківська гімназія ім. М.Шашкевича.


Мер міста Шматько В. П.
«Проект «Інтелект України» допоможе зробити навчальний процес цікавим і захопливим, тому талановиті і здібні учні зможуть з легкістю опановувати нові знання. А освічені, впевнені у собі діти – це щасливе майбутнє нашого міста», зауважив Володимир Петрович.
Управління освіти, молоді та спорту Чортківської міської ради допоможе реалізувати проект «Інтелект України» і профінансує придбання мультимедійних засобів.
Необхідним атрибутом навчання також буде придбання спеціалізованих підручників, що відбуватиметься на платній основі. Батьки готові самостійно закупити спеціально розроблені комплекти посібників з робочими зошитами. До цього списку входитимуть 6 навчальних предметів (математика, українська мова, читання, еврика, навчаємось разом, людина і світ). Їх вартість – 195 гривень за місяць. Решта необхідних підручників (інформатика, фізкультура, основи здоров’я, англійська мова, музика, малювання та ін.) забезпечується коштами держави.
Приорітетом для педагогів стане виховання почуття патріотизму, активності, творчого мислення, виявлення та розвиток талантів та здібностей учнів.
Саме завдяки новаторському підходу викладачів та небайдужості батьків Чортківська гімназія за результатами ЗНО уже восьмий рік входить у сотню найкращих закладів України.
А  навчання у школі такого рівня – це запорука успішного та щасливого майбутнього дитини.
Надія Сасанчин для Чортків.Онлайн